10 πράγματα που πρέπει να ξέρει ένα παιδί όταν φτάσει στην ηλικία των 5

Ένα παιδί στην ηλικία των 5 είναι ακόμα παιδί και μάλιστα μικρό όμως πρέπει να έχει κατανοήσει κάποιες  βασικές έννοιες και αυτό θα το πετύχει με την δική μας βοήθεια!Κάθε παιδί έχει τον δικό του Ρυθμό να μαθαίνει πράγματα για αυτό χρειάζεται τον χρόνο του και την συχνή επανάληψη!Μην απογοητεύεσαι αν το παιδί σου δεν ξέρει κάτι! Γι αυτό είσαι εκεί να του το δείξεις και να του το πεις ξανά και ξανά!


Ξεκινάμε με τα βασικά πράγματα που το παιδί θα πρέπει να ξέρει!


  1. Να ντύνεται και να φοράει τα παπούτσια μόνο του!  Δείξε στο παιδί σου πως να ντυθεί άφησε το να το κάνει μόνο του,δώστου τον χρόνο που χρειάζεται και μην το φωνάξεις αν κάτι το βάλει ανάποδα! 
  2. Να μπορεί να φάει μόνο του! Μην περιμένεις το παιδί σου να πάει πρώτη δημοτικού για να μάθει να τρώει μόνο του! Μάθε στο παιδί πώς να κρατήσει το πιρούνι και το κουτάλι! Πες του γιατί τρώμε το συγκεκριμένο φαγητό με το κουτάλι! Άφησε το να φάει μόνο του και ας λερωθεί και όλα αυτά εννοείται να γίνονται στο τραπέζι! 
  3. Να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα! Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να έχουν μάθει να  πηγαίνουν μόνα τους στη τουαλέτα και να μπορούν να χρησιμοποιούν σωστά το χαρτί σε περίπτωση που κάνουν "κακά"! 
  4. Να πλένουν το πρόσωπο τους και να βουρτσίζουν  τα δόντια τους! Βασική καθημερινή ανάγκη που πρέπει τα παιδιά να υιοθετήσουν και να διδαχτούν από μικρά! 
  5. Να τακτοποιούν το δωμάτιο τους!  Ωραίο το παιχνίδι αλλά στο τέλος θα πρέπει να μάθουν ότι το κάθε πράγμα έχει τη θέση του. Καλό θα είναι κάποια στιγμή της ημέρας π.χ το βράδυ να μαζεύουμε μαζί το δωμάτιο από τα παιχνίδια και να είναι όλα στη θέση τους! Επίσης το πρωί ξύπνησε τα πιο νωρίς και δείξε τους πως να στρώνουν το κρεβάτι τους!

Και πάμε στα πιο σημαντικά πράγματα που  πρέπει να ξέρει ένα παιδί στην ηλικία των 5! 

  1. Βασικές πληροφορίες για την οικογένεια! Αν ρωτήσεις παιδιά των 5 ετών ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά δεν ξέρει να σου απαντήσει πως λένε τον μπαμπά ή την μαμά και πιο είναι το επίθετο της οικογένειας! Καλό λοιπόν θα είναι να μάθεις  αυτές τις βασικές πληροφορίες στο παιδί σου.  Επίσης προσπάθησε και βοήθησε το  να μάθει και ένα τηλέφωνο του μπαμπά ή της μαμάς σε περίπτωση κάποιας ανάγκης! 
  2. Να μην φοβούνται τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες! Πολλά παιδάκια εμείς οι ίδιοι οι γονείς τα φοβιζουμε λέγοντας τα ότι κάνουν φασαρία και θα έρθει να τους πάρει η αστυνομία και άλλα τέτοια! Μάθε στο παιδί σου ότι ο αστυνομικός και ο πυροσβέστης είναι φίλοι του και μπορούν να τους εμπιστεύονται! 
  3. Δεν κρατάμε μυστικά από τη μαμά και τον μπαμπά! Εξήγησε στο παιδί πώς η μαμά και ο μπαμπάς θα πρέπει να ξέρουν τα πάντα! Οπότε αν κάποιος του πει να κρατήσει ένα μυστικό δεν είναι σωστό και πρέπει οπωσδήποτε να το αναφέρει στη μαμά η στον μπαμπά! 
  4. Μαθαίνω στο παιδί μου τον κανόνα των εσωρούχων! Τι λεει ο κανόνας; Ότι κανένας  δεν μπορει να αγγίξει ή να χαιδεψει το παιδί στα σημεία του σώματος του που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχα τους! Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία!!!  Εξηγούμε το καλό άγγιγμα  που μπορεί να κάνει κάποιος γιατρός πάντα με την επίβλεψη κάποιου γονέα αλλά και το κακό άγγιγμα που μπορεί να φέρει το παιδί σε δύσκολη θέση και να μην αισθανθεί καλά! Να πω εδώ ότι χρειάζεται  ιδιαίτερη προσοχή και στα πολύ κοντινά μας άτομα! Μην ξεχνάς, σύμφωνα με έρευνες, ότι το 90% των σεξουαλικά παρενοχλημενων παιδιών έχει υποστεί κακοποίηση από συγγενικό πρόσωπο!
  5. Δεν μιλάμε σε αγνώστους! Τέλος  σημαντικό είναι να εξηγήσετε στο παιδί ότι δεν πρέπει να πιάνει κουβέντα με κάποιον που δεν γνωρίζει ειδικά αν δεν είναι κάποιος οικείος κοντά του  και προπάντων να μην δέχεται "δώρα" σοκολάτες, καραμέλες κτλ από αγνώστους χωρίς την έγκριση σας! Ακόμα και τώρα ο συγκεκριμένος τρόπος είναι ο πιο δημοφιλής για να παίρνουν παιδιά οι επιτήδειοι!!! 
Θέλει αρκετή προσοχή στα συγκεκριμένα θέματα οπότε καλό είναι να μιλήσεις στο παιδί σου από νωρίς για όλα αυτά ώστε φτάνοντας στην ηλικία των 5 να τα έχει κατανοήσει!Περιμένω να μου πεις  τι άλλο νομίζεις ότι πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί 5 ετών;

Σχόλια