Καθαρά Δευτέρα 3 εύκολες συνταγές!

Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και σας ετοίμασα 3 εύκολες  αλλά αγαπημένες συνταγές για αυτή τη μερα!! 


Τι είναι όμως η Καθαρά Δευτέρα; 

Η Καθαρά Δευτέρα μας δείχνει ότι ξεκινάει η Σαρακοστή για την ορθόδοξη εκκλησία ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών! Ονομάστηκε έτσι γιατί  προετοιμαζόμαστε "Καθαριζόμαστε" 40 μέρες ψυχικά και σωματικά! 

Την ήμερα εκείνη συνηθίζουμε να πετάμε τον χαρταετό και να τρώμε τα σαρακοστιανά εδέσματα. Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας συνήθως περιλαμβάνει  θαλασσινά όπως χταποδάκι, καλαμαράκια, γαρίδες, μεγάλη ποικιλία από τουρσί, ελιές, ταραμά και σαλάτες άλλα και όσπρια όπως φασολάδα, ρεβύθια ή γίγαντες φούρνου! Εννοείτε ότι δεν λείπει από το τραπέζι η λαγάνα και ο παραδοσιακός χαλβάς!

Παρακάτω  σας έχω μια συνταγή για λαγάνα, δοκιμασμένη που την κάνω κάθε χρόνο μια συνταγή για φάβα αλλά και μια συνταγή για τους αγαπημένους μας γίγαντες! 

Λαγάνα

Τι θα χρειαστείς:
1 κιλό αλέυρι
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ.σ. λάδι
1κ.γ. αλάτι
λίγο ζάχαρη 
2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
Σουσάμι 

Εκτέλεση
Τα βάζουμε όλα σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη όχι πολύ σφιχτή! Αφήνουμε την ζύμη για μία ώρα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει!
Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 μπάλες! Ανοίγουμε με τα χέρια το ζυμάρι σαν λαγάνα αν κολλάει η λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας! Κάνουμε  πατήματα με τα δάχτυλά μου και  με ένα πινέλο αλείφω λίγο νερό για να κολλήσει το σουσάμι μου! Ψήνω στους 200 C για περίπου 30 λεπτά! Καλή επιτυχία!

Φάβα η πράσινη! 

Τι θα χρειαστείς:
500 γρ φάβα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
λίγο άνηθο 
ρίγανη
αλάτι 
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει η φάβα. Θα χρειαστείς περίπου 1,5 λίτρο νερό! Όταν αρχίζει να χυλώνει ρίχνουμε το αλάτι και πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ  μέχρι να αποκτήσει λεία υφή! Προσθέτουμε και ελαιόλαδο! Η φάβα το αγαπάει το ελαιόλαδο βάλε όσο σου αρέσει! Εντάξει μην το παρακάνεις! Σερβίρουμε με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και ρίγανη! Καλή επιτυχία! 


Φασόλια Γίγαντες 

Τι θα χρειαστείς:
Μισό κιλό γίγαντες
2 καρότα 
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτί χυμό ντομάτας
1 πιπεριά κόκκινη
Σέλινο και μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι 
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Από το βράδυ βάζουμε τα φασόλια  σε νερό να μουσκέψουν! Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν! Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, τα καρότα και την πιπερια! Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας το σέλινο και τον μαϊντανό! Μόλις πάρει μια βραση το κατεβάζουμε από τη φωτιά αλατοπιπερώνουμε και  τοποθετούμε τους γίγαντες και τη σάλτσα σε ένα ταψί! Τέλος προσθέτουμε σε όλο το φαγητό ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο στους 200C μέχρι να πάρει χρώμα και να δέσει η σάλτσα! Καλή επιτυχία!

Εσείς τι άλλο τρώτε την Καθαρά Δευτέρα; Σας εύχομαι καλη Σαρακοστή!!
Πολλά Φιλιά 
Χρυσά!

Σχόλια